Reklama
  • Czwartek, 29 października 2015 (13:06)

    Włoska orzechówka

Składniki: 16 orzechów włoskich (zielonych, miękkich), 1/4 l spirytusu 90 proc., szklanka wody źródlanej, 2 gałki muszkatołowe, 3 goździki, 25 dag cukru, kora cynamonu.

Przygotowanie 35 min • Porcja 140 kcal • Koszt porcji ok. 2,20 zł

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

1 Orzechy umyć, ponakłuwać wykałaczką, włożyć do słoja. Dodać gałki, goździki, kawałek cynamonu. Przyrządzić syrop: zagotować szklankę wody, lekko ostudzić, wsypać cukier i mieszać, aż się rozpuści. Orzechy zalać letnim syropem, wlać spirytus, zamknąć słój i ustawić w ciepłym miejscu na 2 miesiące.

Reklama

2 Nalewkę zlać przez bibułę filtracyjną (np. taką do ekspresu przelewowego), rozlać do butelek, zakorkować. Odstawić w chłodne i ciemne miejsce na miesiąc.

Agata Skiba z Łabędziowa

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Więcej na temat:orzechy | agata | Skiba | koszt

Zobacz również

  • Składniki: 80 ml likieru pomarańczowego curacao, 120 ml białego rumu, 80 ml soku wyciśniętego z cytryny, 400 ml soku ananasowego, plaster ananasa, wisienki koktajlowe, lód więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.