Reklama
  • Poniedziałek, 4 stycznia 2016 (15:00)

    Pomarańczówka Dominiki Wójciak

• skórka obrana z 5 pomarańczy (bez albedo, czyli białej warstwy skórki) • 500 ml spirytusu • sok z 2 pomarańczy • 300 ml wody • 200 g jasnego cukru trzcinowego.

Reklama

Stopień trudności: dla początkujących Liczba porcji: 6 buteleczek po 200 ml Czas przygotowania: 15 minut + 5 dni macerowania

1. Skórkę pomarańczową sparz wrzątkiem, a następnie zalej spirytusem. Odstaw na 4 dni.

2. Sok z pomarańczy zagotuj z wodą i cukrem.

3. Kiedy syrop ostygnie, połącz go ze spirytusem i skórkami.

4. Odstaw na jeden dzień.

5. Przelej nalewkę przez filtr do kawy i rozlej do butelek.  

Domowy likier pomarańczowy najlepiej sporządzić z ekologicznych, niewoskowanych pomarańczy. Jeśli nie uda ci się takich znaleźć, przed obraniem skórki dokładnie wyszoruj owoce. Gotową pomarańczówkę możesz degustować od razu, ale najlepiej smakuje po około trzech miesiącach.

Tekst pochodzi z magazynu

Pani
Więcej na temat:liczba

Zobacz również

  • Składniki na 1 porcję: ● 40 ml wódki cytrynowej ● po 15 ml likieru Cointreau i soku z limonki ● 30 ml soku żurawinowego ● kostki lodu więcej

Wasze komentarze: 2,

przeczytane przez: 4 osoby Dodaj komentarz
Ania

~Ania -

Niestety, nie da się tego przelać przez filtr do kawy....Przefiltrowałam przez gazę na sitku.Pomarańczówka wychodzi mętna po użyciu soku z pomarańczy - taka moja obserwacja. Wygląda zupełnie inaczej niż na zdjęciu np. w "Pani" z grudnia 2015 r. Ogólnie smak bez rewelacji.

Ania

~Ania -

Niestety, nie da się tego przelać przez filtr do kawy....Przefiltrowałam przez gazę na sitku.Pomarańczówka wychodzi mętna po użyciu soku z pomarańczy - taka moja obserwacja. Wygląda zupełnie inaczej niż na zdjęciu np. w "Pani" z grudnia 2015 r. Ogólnie smak bez rewelacji.