Reklama
  • Czwartek, 29 stycznia 2015 (10:05)

    Składniki na 1 butelkę (ok. 700 ml): 10 dag gotowej masy makowej (bez bakalii), 1 szkl. śmietany kremówki, 6 żółtek, 10 dag cukru pudru, 500 ml wódki.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 29 stycznia 2015 (10:05)

    Składniki na 2 butelki (po ok. 500 ml): 40 dag cukru, 250 ml białego wina, 3 duże pomarańcze, 2 źdźbła trawy cytrynowej, 6 gwiazdek anyżu, 700 ml wódki.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 29 stycznia 2015 (10:05)

    Składniki na 1 butelkę (ok. 500 ml): 2 łyżki kawy rozpuszczalnej, 3 łyżki kawy cappuccino w proszku, 10 żółtek + 1 białko, rdzeń zeskrobany z 1 laski wanilii, 10 dag cukru, 10 dag śmietany kremówki, 250 ml białego rumu.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 26 listopada 2014 (13:00)

    Na stole sylwestrowym nie może zabraknąć szampana. Wykwintne drinki na jego bazie wprowadzą gości w doskonały humor przed noworocznym toastem. Kir Royal – do kieliszków (szampanek) nalej likier z czarnej porzeczki, dopeł nij winem musującym. Mimosa – schłodzonego szampana wymieszaj z sokiem wyciśniętym z pomarańczy oraz grenadiną do smaku. Black Velvet – wysoką szklankę lub kieliszek napełnij do 2/3 wysokości schłodzonym ciemnym piwem, powoli dopełnij wytrawnym winem musującym.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 13 listopada 2014 (09:05)

    Przepis z książki znanego, nieżyjącego już zakonnika zielarza „Wróćmy do ziół leczniczych”. 50 g bursztynu wypłukać w letniej wodzie, wsypać do butelki o pojemności 3/4 l, zalać czystym spirytusem. Po 10 dniach nalewka jest gotowa. Nie trzeba jej cedzić. W razie potrzeby odlać tyle, ile potrzeba na dany raz. Po wyczerpaniu płynu kawałki bursztynu można pokruszyć młotkiem i jeszcze raz (ale nie więcej) zalać spirytusem.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Piątek, 24 października 2014 (08:00)

    Składniki na ok. 2 litry: 1 kg dojrzałych owoców pigwy lub pigwowca, 1 l wódki 45 proc., ½ laski wanilii, kawałek laski cynamonu, ½ kg cukru, ¼ l spirytusu.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 7 października 2014 (08:05)

    Krok 1: 1,5 kg owoców aronii wkładam do słoja, lekko ugniatam. Dodaję pół laski wanilii, 5 goździków, kawałeczek kory cynamonu, cienko pokrojoną skórkę z jednej cytryny i z jednej pomarańczy. Krok 2: Mieszam pół litra spirytusu 90% i pół litra wódki 40%, zalewam owoce i odstawiam na miesiąc w słoneczne miejsce. Krok 3: Alkohol zlewam, a owoce zasypuję 500 g cukru. Energicznie potrząsam słojem, by wymieszać cukier z aronią. Znów odstawiam w ciepłe miejsce, codziennie potrząsam gąsiorem.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 13 sierpnia 2014 (12:05)

    1 kg jarzębiny przemroź dobę (zamrażalnik), podpiecz i sparz. Zasyp w słoju 1/2 kg cukru, zalej spirytusem z wodą (1/2+1/2 l). Zakręć na 3 tyg. Następnie zlej płyn i powtórz zalanie alkoholem. Zlej całość do butelek, zamknij i odłóż na parę tyg.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Czwartek, 7 sierpnia 2014 (08:05)

    Radzi Hanna Szymkiewicz – doświadczona mistrzyni kulinarna. Smorodinówka 1,5 kg czarnej porzeczki bez szypułek przesypuję 250 g cukru. Słój zamykam na miesiąc. Następnie zlewam sok, wstawiam go do lodówki, a owoce zalewam 1,5 szklanki czystej wódki i odstawiam na 3 tygodnie. Płyn zlewam, mieszam z sokiem z lodówki, dodaję szklankę spirytusu i odstawiam na 2 miesiące. Przecedzam i wlewam do butelek. Z kwiatu lipy

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 11 marca 2014 (11:00)

    Składniki: 1/2 l miodu, 1 l spirytusu, 5 g goździków, 5 g gałki muszkatołowej, 1 dag skórki cytrynowej, 1 dag imbiru, 1 dag suszonej mięty pieprzowej, 1 dag nasion kardamonu, 2 dag korzenia arcydzięgla, 3 dag kłącza tataraku, kilka kropli palonego cukru, woda

    Czytaj więcej Komentarzy:0